Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξέδωσε τις «Κατευθυντήριες Γραμμές 01/2023» για τη διενέργεια πολιτικής επικοινωνίας. Αυτές οι Κατευθυντήριες Γραμμές έρχονται ως απόρροια της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ βάσει της οποίας, η πολιτική επικοινωνία δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ν.3471/2006 (όχι ότι δεν εφαρμόζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως ακούστηκε έντονα εκείνη την περίοδο).
Πρώτα συμπεράσματα:
1. Νόμιμη βάση επεξεργασίας: Συγκατάθεση ή Έννομο συμφέρον
Σχετικά με το τελευταίο, ενδεικτικές περιπτώσεις, που αναφέρει η ΑΠΔΠΧ, είναι οι εξής:
α. Εάν ο υποψήφιος έχει νομίμως συλλέξει στοιχεία επικοινωνίας στο πλαίσιο προηγούμενης συμμετοχής του υποκειμένου σε κάποια εκδήλωση ή δράση του υπευθύνου επεξεργασίας, ανεξαρτήτως του πολιτικού χαρακτήρα της
β. Εάν ο υποψήφιος έχει αποκτήσει τα στοιχεία αυτά στο πλαίσιο προσωπικής επαγγελματικής του σχέσης με τους πολίτες (π.χ. χρήση του αρχείου πελατών από υποψήφιο βουλευτή – δικηγόρο)
γ. Εάν ο υποψήφιος αποτελεί μέλος κόμματος και έχει αποκτήσει νομίμως από το κόμμα του τα στοιχεία άλλων μελών ή «φίλων» του κόμματος (εάν προβλέπεται από το καταστατικό).
δ. Εάν ο υποψήφιος ανήκει σε κάποιο σύλλογο ή σωματείο και έχει αποκτήσει νομίμως τα στοιχεία των μελών του (εάν προβλέπεται από το καταστατικό).
ε. Η σχέση φίλου ή ακολούθου στο προφίλ υποψηφίου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δια του ιδίου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Αντίστοιχα, ενδεικτικές περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται πολιτική επικοινωνία βάσει εννόμου συμφέροντος είναι οι εξής:
α. Εάν ο υποψήφιος έχει συλλέξει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και τηλεφωνικούς αριθμούς από το διαδίκτυο με χρήση ανιχνευτή ιστού (web crawler)
β. Εάν ο υποψήφιος έχει αγοράσει από τρίτη εταιρεία λίστα με στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, ακόμα και αν υφίσταται συγκατάθεση για τη χρήση τους με σκοπό την εμπορική προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών
γ. Εάν ο υποψήφιος έχει συλλέξει στοιχεία επικοινωνίας επαγγελματιών από καταλόγους ή δημόσια μητρώα που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο για σκοπούς διαφάνειας ή επαγγελματικής επικοινωνίας
δ. Εάν ο υποψήφιος, που κατείχε δημόσια θέση, έχει συλλέξει δεδομένα πολιτών τα οποία αυτοί παρείχαν στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με την υπηρεσία του.
Για τηλεφωνικές επικοινωνίες, θα πρέπει:
α. να ενημερώνει για την ταυτότητα του υπευθύνου επεξεργασίας (υποψηφίου) και την ταυτότητα του εκτελούντα την επεξεργασία (τηλεφωνικού κέντρου), όταν η κλήση πραγματοποιείται από εκτελούντα,
β. να μην αποκρύπτει ή παραποιεί τον αριθμό καλούντος
γ. να ενημερώνει τον καλούμενο ιδίως για την πηγή των δεδομένων του (λ.χ. κόμμα)
δ. να παρέχει την ίδια στιγμή τη δυνατότητα στο υποκείμενο να εναντιωθεί στην επεξεργασία
Για ηλεκτρονική επικοινωνία (email, SMS κλπ):
α.να αναφέρεται η ταυτότητα του αποστολέα ή του προσώπου προς όφελος του οποίου αποστέλλεται το μήνυμα,
β. να διευκρινίζεται η πηγή από την οποία έχουν συλλεγεί τα στοιχεία επικοινωνίας του υποκειμένου (λ.χ. κόμμα)
γ. να γίνεται παραπομπή σε πλήρες κείμενο ενημέρωσης
δ. να αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του.